Logo Universiteit Utrecht

FARM-OP

Adviezen om vallen te voorkomen

Dit onderzoek richt zich voornamelijk op de aanpassingen die doorgevoerd kunnen worden in de medicatie om (complicaties door) vallen te voorkomen. Er zijn nog meer manieren om vallen te voorkomen.

Slecht zien en slecht horen

Als mensen niet goed kunnen zien en/of niet meer goed kunnen horen is de kans op een val groter. Een bezoek aan de opticien of audicien is dan een manier om de valkans te verkleinen.

Omgevingsfactoren

Losse snoeren op de vloer, losse kleedjes en voorwerpen, onvoldoende verlichting en hoge drempels zorgen ervoor dat iemand sneller valt. Het (laten) controleren van de woonomgeving kan helpen om de valkans te verkleinen.

Valangst

Wanneer iemand last heeft van valangst, gaat die minder activiteiten ondernemen. Hierdoor ontstaat verzwakking en minder sta-balans. Dit kan leiden tot vallen.

Schoeisel

Slecht zittende schoenen geven een hoger risico op vallen. Het is belangrijk om goede schoenen aan te trekken. Voeten worden minder stabiel bij het ouder worden en de spieren verslappen. Stevige schoenen en/of een podotherapeutische zool helpt om de stabiliteit te verbeteren.

Oefeningen voor spierkracht en evenwichtstraining

Functionele balans- en spierkrachttraining kan helpen om vallen te voorkomen. Fysiotherapeuten kunnen hier begeleiding in geven.